* on-line.gr *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Editorial: Το περιοδικό μας ξεκίνησε από τον Πάνο Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφο πριν είκοσι δυο χρόνια [1996] με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση όλων των τάσεων της Λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- με κύρια έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. [ http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html ]
Η Φωτό Μου
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Powered By Blogger

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Ο Σώτος Αλεξίου έχει συνθέσει αυτά τα έντεκα διηγήματα σαν να δούλευε ένα γλυπτό από μάρμαρο, δίνοντας πολλές αποχρώσεις στα καλοδουλεμένα διηγήματά του.

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

του Πάνου Σ. Αϊβαλή*

* Από την ομιλία του στην εκδήλωση παρουσίαση
 του νέου βιβλίου «Μια ζωή δυο φορές», του Σώτου Αλεξίου,
 την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017, στο Polis Art Cafe.

«Μια ζωή δυο φορές»,
του Σώτου Αλεξίου,
 σελ. 140, Aθήνα 2017
εκδόσεις Μετρονόμος


Έντεκα διηγήματα που θα μπορούσαν να είναι μπαλάντες, ποιήματα ή και μικρές αστυνομικές ιστορίες. Μέσα από τις σύντομες ιστορίες των διηγημάτων ο αναγνώστης γίνεται άμεσα και ευχάριστα κοινωνός των σχεδόν μυθικών κόσμων μιας εποχής που έφυγε ανεπιστρεπτί. Και όπως γράφει ο  συγγραφέας:
·    Έμεινα μόνος. Το ηλικιωμένο ζευγάρι κατέβηκε πριν από δυο στάσεις.
·        Ερημιά, θλίψη, αποσύνθεση.
·        Λεωφορείο χωρίς επιβάτες, κόσμος χωρίς ζωή, χωρίς ελπίδα.
·        Ζητώ καταφύγιο στην περασμένη μου ζωή.

Στα έντεκα διηγήματα της συλλογής παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τους διαλόγους των καθημερινών ηρώων από το ελληνικό τραγούδι καθώς και τη ζωή τους στον κόσμο της νύχτας.
Η αγάπη του συγγραφέα για το λαϊκό τραγούδι και τους δημιουργούς του είναι το κίνητρο που δίνει ζωή στους ανθρώπους να ζήσουν μια ζωή δυο φορές. Ο συγγραφέας γίνεται ένα με τους ήρωές του, παίρνει τη θέση τους και ζει μαζί τους προσπαθώντας να μοιραστεί ένα κομμάτι από τη ζωή τους, με έντονο το στοιχείο της νοσταλγίας για μια αλλοτινή εποχή.
Εγώ θα ήθελα να σταθώ στο ιδιαίτερο ύφος που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, δίνοντας έμφαση στη μορφή και στο γλωσσικό ιδίωμα των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Μέσα από τη μυθοπλασία δίνει μια ποιητική διάσταση με την ανεπιτήδευτη αλλά ευρηματική γραφή του.
Ο Σώτος Αλεξίου έχει συνθέσει αυτά τα έντεκα διηγήματα σαν να δούλευε ένα γλυπτό από μάρμαρο, δίνοντας πολλές αποχρώσεις στα καλοδουλεμένα διηγήματά του.
Ο Σώτος Αλεξίου είναι ένας αθόρυβος άνθρωπος, καθόλου εγωκεντρικός, βυθισμένος στη δουλειά του, είτε στη γλυπτική και ζωγραφική, με διεθνή παρουσία και περγαμηνές, είτε στο συγγραφικό του έργο. Αξίζει να αναφέρω τα βιβλία του, που είναι τέσσερα. Το πρώτο είναι η βιογραφία του Βασίλη Τσιτσάνη με τον υπότιτλο: «Η παιδική ηλικία ενός ξεχωριστού δημιουργού» από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου ο Σώτος Αλεξίου ανάλωσε δεκαπέντε χρόνια έρευνας. Ακολουθεί το βιβλίο: «Ο ξακουστός Τσιτσάνης» από τις εκδόσεις Κοχλίας με τέσσερις συνολικά εκδόσεις. Έπεται το «Όγδοο θαύμα, ο χορός των Ελλήνων», με υπότιτλο: «Ιστορίες για τα μπλουζ των Ελλήνων». Και το 2013 εκδόθηκε το βιβλίο: «Βασίλης Τσιτσάνης, μια ζωή», που περιλαμβάνει έρευνα, ντοκουμέντα, φωτογραφίες.
Η συλλογή διηγημάτων που παρουσιάζουμε σήμερα με τον τίτλο «Μια ζωή δυο φορές», από τις εκδόσεις Μετρονόμος, είναι το πρώτο βιβλίο με πεζά κείμενα του συγγραφέα και όπως θα διαπιστώσετε και εσείς τα πήγε πολύ καλά.
Αγαπητέ φίλε, Σώτο, εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το νέο σου πόνημα.

Πάνος Αϊβαλής.
Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια: